Faceți clic pentru a vedea mai multe produse
Nu au fost găsite produse.
Ultimele comentarii
Niciun comentariu
Blog Căutare

Istoria bărbii: de la simbolul masculinității și al statutului social la simbolul identității

Publicate2019-11-21 846
Istoria bărbii: de la simbolul masculinității și al statutului social la simbolul identității

Barba, de-a lungul timpului a avut diverse utilități. În timp ce în trecut, a fost mai degrabă un ajutor practic, cu ajutorul căreia bărbații, se puteau încălzii, în zilele noastre este mai degrabă un simbol al masculinității, poziției în societate sau un accesoriu vestimentar. Cu toate acestea, așa cum am menționat, trendurile s-au schimbat de-a lungul anilor și au existat unele perioade în care barba nu a fost purtată deloc.

La fel ca și multe articole vestimentare, bărbile au perioade. Uneori sunt adorate și foarte populare de către bărbați, alteori în opoziție, și-o bărbieresc în mod regulat, aproape în fiecare zi. Să aruncăm o privire asupra istoriei bărbii și a diferitelor etape din trecut.

 

Barba ca simbol al statutului în societate 

În trecut, mai precis între anii 3000 și 1580 Î.e.n., barba era un simbol al poziției sociale. Era un simbol al masculinității și al puterii. Tocmai de aceea, mulți bărbați își creșteau podoabele faciale,intr-o manieră splendidă. Excepție nu făceau nici măcar monarhii de rang înalt, care cunoșteau foarte bine puterea bărbii.

Cu toate acestea, se întâmplă, ca nu fiecare bărbat să fie suficient de înzestrat pentru a avea o barbă bogată. Acesta este motivul pentru care mulți dintre ei, în special egiptenii, îsi atasau barbi din metal, iar asta le aducea un aer impunator! Se fixau de față cu ajutorul panglicilor legate în spatele capului.

Pe de cealalta parte, barbații care erau inzestrati cu o barba groasa, dar devenea carunta cu trecerea anilor, aceștia și-o vopseau cu fiecare ocazie. Deja la acea vreme existau diferite culori care se foloseau pentru vopsire. Pe lânga culori, pe piața existau și diverse produse care erau folosite în principal de barbații bogați, pentru îngrijire. Cele mai populare au fost uleiurile vaste care hraneau firul de par și faceau ca barba sa para mai sanatoasa și stralucitoare.

  

 

Interzicerea purtării bărbii

De data aceasta, ne vom muta câțiva ani mai tâziu, și mai precis în anul 345 î.Hr., când barba a disărut pentru un timp. Motivul principal era faptul că soldaților care mergeau la războaie și bătălii li s-a interzis să poarte barbă. Interdicția a fost pusă de către Alexandru cel Mare, care se temea că barba va fi un punct slab. Oponenții puteau să-i prindă pe soldați de barbă ca mai apoi să-i doboare.

Începând cu acel an, trendul unei fețe netede a început să se răspândească. Bărbații din toată lumea au început să se bărbierească. În Italia, mai precis la Roma, s-au deschis bărbierii, ceea ce a confirmat această tendință. Deși barba simboliza masculinitatea, acest fapt a fost uitat treptat în acea perioadă, iar bărbații nu doreau să o mai poarte.

Cu toate acestea, mulți dintre bărbații care purtau barbă au trebuit să se obișnuiască cu fețele netede. Motivul a fost o altă interdicție sau, mai exact, o lege care a apărut în anul 1066 d.Hr. Cei care doreau să fie stilați și să arate bine, pur și simplu nu purtau barbă. Aceasta era legea modei normande.

 

Barba ca o piesă elegantă

Bărbile au început să fie o piesă elegantă în anul 1535, când au început să poarte lungimi și forme diferite. Nu a trecut mult timp până când barba a început să fie din nou vopsită pe la începutul secolului al XVII-lea. Bărbații se bucurau de diferite stiluri și posibilități de a-și schimba înfățișarea.

Barba, a devenit din nou un simbol al masculinității, dar de data aceasta îndeplinea doar aspectul vizual. Latura practică dispărând cu mult timp în urmă.

  

 

Un domn decent are o față netedă și bărbierită

Trendul bărbii, însă, nu a durat prea mult. Până la începutul secolului al XVIII-lea barba, dispăruse în toată Europa. Au apărut noi idei estetice de aspect masculin. Fața netedă și bărbierită era prototipul fiecărui om decent. Această idee a persistat încă 150 de ani.

Mustața și barba erau atât de nepopulare încât au fost puse și în scrieri. Cartea,''Toilette of Health'' din anul 1834 afirma că barba este un lucru nejustificabil cu care se identifică doar lucrătorul din cele mai joase straturi ale societății. Bărbieritul era pur și simplu o parte a igienei pe care bărbații nu trebuiau sa o neglijeze.

 

Epoca de aur pentru barbă

Cu toate acestea, așa cum se întâmplă în fiecare an sau secol, trendurile se schimbă, la fel și secolul al XIX-lea, mai exact anul 1850, care a reprezentat punctul de progres al bărbii. Barba groasă, de diferite lungimi a devenit foarte populară, în această perioadă fiind considerată un simbol al fiecărui domn, iar bărbieritul s-a pierdut din rutina normală de igienă. Acum, rutina însemna să îți îngrijești barba. De ce a apărut trendul bărbii? A existat o „criză de masculinitate” în societate, în special în Marea Britanie, unde îngrijitor era faptul că bărbații începeau să-și pierdă virilitatea. Unii oameni susțineau faptul că pielea netedă îi face pe bărbați „mai moi și mai confortabili”.

În acea perioadă, însă, barba nu era doar un simbol al masculinității și al înțelepciunii ci și un simbol al maturității. De asemenea, s-a dezbatut cum că, poate fi un lucru ce poate reprezenta sănătatea unui bărbat. Ulterior, au fost dezvoltate mai multe studii pentru a susține și alte funcții ale bărbii, cum ar fi capacitatea acesteia de a proteja dinții, în timp ce încălzește suprafața gurii. De asemenea, poate proteja fața de condițiile meteorologice extreme. În plus, se crede că menține căldura în zona gâtului, ceea ce la rândul ei previne bolile respiratorii și cele ale corzilor vocale.

  

 

Despre barbă în zilele noastre

După diversele schimbări de styling care au avut loc în trecut, am ajuns finalmente, într-un moment în care bărbații pot alege dacă să poarte barba sau nu. Indiferent de decizia luată, NU sunt condamnați de societate, iar barba nu mai reprezintă un factor de etichetă unde esti mai mult sau mai puțin bărbat. Gentleman înseamnă să fii un om decent și nu altceva. 

Față de trecut, bărbații au avantajul de a avea o mână liberă în a lua decizii pentru ei înșiși. Societatea nu le spune sau impune nimic. Am evoluat atât de mult, încât se deschid tot mai multe frizerii și studiouri, unde barba este literalmente o operă de artă. 

Indiferent dacă alegeți barba sau o față netedă, puteți arăta întotdeauna stylish, elegant și decent. Alegerea este a ta, pentru că astăzi totul reprezintă identitate și depinde de tine ce este la modă.

Articole similare
Adaugă un comentariu
Adaugă un răspuns
Vă rugăm login pentru a publica comentariul

Meniu

Setări

Creează un cont pentru a utiliza listele de dorințe

Conectare