Faceți clic pentru a vedea mai multe produse
Nu au fost găsite produse.
Ultimele comentarii
Niciun comentariu
Blog Căutare

De ce atât de mulți bărbați au barba roșie, chiar dacă nu au păr roșu?

Publicate2019-09-14 7741
De ce atât de mulți bărbați au barba roșie, chiar dacă nu au păr roșu?

Bărbile au cunoscut o revenire fără precedent în ultimii ani. Cei mai mulți dintre prietenii noștrii își cresc barba de ceva timp și aproape fiecare dintre ei ne-au povestit despre cum după câteva săptămâni în care și-au lăsa barba să crească, s-a dublat sau chiar triplat interesul sexului opus față de masculinitatea acestora.

Datorită acestui fapt, au început pe rețelele de socializare, să apară în mod regulat fotografii cu celebrități mondene, actori, bărbați frumoși sculptați, defilând de la ”fără barbă” la ”cu barbă”, iar diferența nu o poți pur și simplu trece cu vederea. 

Un exemplu, îl avem aici:

„În perioada care m-am tot bărbierit, adică în ultimii 25 ani ai vieții mele (pentru care am câștigat și porecla batjocoritoare de ”papălapte” :D), iar în toată viața mea nu am trecut prin nicio schimbare majoră, cu excepția unui păr puțin mai rar și a părților laterale din ce în ce mai vizibile, am decis să venerez barba și eu.

Desigur, inspirat de transformările celebrităților cu barbă, așteptam cu nerăbdare noul meu aspect și deja văzusem părul întunecat care curgea lin într-o barbă groasă și întunecată. Desigur, așa cum se obișnuiește, realitatea a rămas în urma așteptărilor și de-a lungul timpului am început să observ că barba mea întunecată începea să respire ușor a roșiatic.

Totuși, din moment ce nu am păr roșu, m-a surprins. Ceea ce m-a surprins și mai mult a fost faptul că începusem să observ toate bărbile roșii din jur. Știi cum, ca atunci când te uiți la o poză, în care tu vezi un iepure, iar toți din jur rațe, dintr-o dată cineva vă arată cu adevărat rața din poza respectivă, iar tu începi să vezi doar rața și nu înțelegi cum nu ați putut să o vedeți de la început, cam asta face percepția asupra omului.

Așadar, am ajuns să conștientizez faptul că  barba roșie este un fenomen al multor bărbați din jur, iar majoritatea nici nu au idee de ce anume este astfel și cum e posibil când nici părinții, nici frații și nici bunicii noștri nu sunt roșcați.

Așa că m-am gândit să arunc o privire mai atentă și să dezvălui misterul bărbii roșii.

Pe cine putem acuza pentru faptul că unii bărbați au barba roșie chiar dacă nu au păr roșu ? Răspunsul este, ca în cazul la orice ce are în vedere barba- genetica. În acest caz, însă, știința este mult mai interesantă decât simplul „dacă nimănui din familia ta nu-i crește barba, nici ție nu-ți va crește”. Cum apare mustața și barba roșie în familie?

Căutarea m-a dus cu adevărat foarte departe, până la multitudinea de articole englezești despre barba roșie. Dar majoritatea se referă la raportul de pe pagina Motherboard, ce aparține renumitului portal Vice.com.

 

 

În acest articol, fenomenul bărbii roșii este explicat de specialista în genetică Petra Haak-Bloem, de la Centrul Național Olandez de Informații al Geneticii și Proprietăților ereditare, Erfocentrum.

Din punct de vedere genetic, culoarea părului și a barbei este o situație cu adevărat complexă. După cum spune geneticiana Petra Haak-Bloem, „genele care determină culoarea părului sunt numite „trăsături ereditare dominante incomplete ”. Adică, nu există o singură genă suficient de dominantă pentru a afecta culoarea părului în sine, dar toate aceste gene se influențează în esență reciproc. ”

În cele din urmă, aceleași gene afectează fiecare persoană în mod diferit. În același timp, deschide posibilități pentru nenumărate combinații în care barba are o structură, densitate, textură și, desigur, culoare complet diferită decât părul de pe cap.

„În general, oamenii vor moșteni culoarea părului nu doar de la părinții lor, ci și de la bunici sau strămoșii anteriori. Este foarte posibil și în mod normal, ca unii dintre strămoșii tăi mai vechi să fi avut o culoare a părului care poate aparea brusc la tine din cauza anumitor combinații de gene și poate fi surprinzător chiar și pentru părinți”, continuă Petra Haak-Bloem.

Acest lucru nu este o surpriză, și anume pentru păr. Dar ce-i cu barba roșie?

Culoarea părului și a bărbii este determinată de cantitatea de melanină sau pigment care se găsește în păr. ADN-ul dvs. nu conține doar pigmentul, ci și cantitatea acestuia.

„În cazul bărbaților albi, nuanța părului și a bărbii depinde de două tipuri de melanină: eumelanina (pigment negru) și feomelanina (pigment roșu). Celulele de păr ale persoanelor cu părul închis conțin doar eumelanină, în timp ce părul blond au mai puțină eumelanină, iar persoanele cu păr roșu, în special, au feomelanin ăn conținut ”, explică Petra Haak-Bloem.

Cu aproximativ un deceniu în urmă, cercetătorii au descoperit că o genă specială numită MC1R în cromozomul 16 joacă un rol important în apariția părului roșu și al bărbii roșii. Rolul genei MC1R este producerea unei proteine numite melanocortină 1. Și anume această proteină este cea care joacă un rol activ în conversia feomelaninei în eumelanină. 

„Când cineva moștenește două versiuni mutante ale genei MC1R (o versiune de la fiecare părinte), mai puțină feomelanină se va transforma în eumelanină, rezultând în acumulare mai multă feomelanină în corp, lăsând persoana cu păr roșu ", descrie procesele științifice care au loc în corp, Petra Haak-Bloem.

Așa apar roșcatele și roșcații. Astfel, o barbă roșcată neașteptată este, în esență, efectul unei mutații în gena MC1R. Dacă avem o singură versiune mutată a acestei gene, părul roșu, mustățile, firele de păr și altele asemenea pot apărea în orice loc (adesea nedorite).

Voila, domnilor. Motivul pentru care atât de mulți dintre noi au fie o barbă mai puțin sau mai mult roșcată. În cele din urmă, trebuie adăugat că acesta este un lucru complet inofensiv, iar barba roșie nu indică nicio boală. Dimpotrivă, din experiența noastră știm că, în timp ce o barbă roșie este destul de comună în Româna, nu este cazul în țările din sudul Europei unde în ochii femeilor locale ve-ți aduce mai mult a exotic, ceea ce nu este niciodată dăunător, mai ales dacă mergi în vacanță în Spania sau Portugalia ;-)

 

Sursa: motherboard.vice.com

Articole similare
Adaugă un comentariu
Adaugă un răspuns
Vă rugăm login pentru a publica comentariul

Meniu

Setări

Creează un cont pentru a utiliza listele de dorințe

Conectare